Povijest DVD-a Beletinec-Krušljevec (1938-2018)

Priča o osnivanju DVD Beletinec-Krušljevec počinje davne 1938. godine. Mještani Beletinca i Krušljevca u ono vrijeme većinom su se bavili poljoprivredom jer im je to bio jedini izvor prihoda s kojim su mogli prehraniti svoje obitelji. Cjelokupna imanja su bila izgrađena većinom od drveta, a štaglji su bili puni sjena i žitarica koje su koristili za prehranu stoke. Zbog takvih uvjeta postojala je velika opasnost od požara. Ponukani iskustvima ostalih naselja u okolici koja su već imala Vatrogasna društva nekolicina mještana se organizirala i odlučila osnovati Vatrogasno društvo. Osnivači su redom bili: Milovec Franjo, prvi predsjednik, Obrstar Bartol, prvi zapovjednik, Ptiček August, prvi tajnik, Bosilj Stanko, Bosilj Mirko, Martinez Bartol, Martinez Vjekoslav, Obrstar Stjepan,Šinko Viktor i Hižar Mijo, a dekretom Vatrogasne župe od 09.05.1941. godine prvi povjerenik DVD-a je bio Vodopija Grga. U urudžbenom zapisniku iz 1938. godine koji je nažalost jedina knjiga iz tog razdoblja vidi se da je već 23.10.1938. godine odobrena nova uprava DVD Beletinec od strane Vatrogasne župe Varaždin. Naši osnivači odmah su se organizirali i već  1940 godine počeli su potragu za kupnju vatrogasne šprice. Upite su slali u DVD Ivanec, Maruševec, Donju Dubravu i naposljetku su 16.06.1940. godine kupili vatrogasnu štrcaljku od DVD Krapina za 15 000 dinara.Po štrcaljku u Krapinu išli su Bužanić August i Mavrić Stjepan, te im je za to bila isplaćena naknada u iznosu od 300 dinara. Važno je napomenuti da su vatrogasnu štrcaljku kupili iz dobrovoljnih priloga mještana, vlastitim sredstvima i malim dijelom vatrogasne župe Varaždin. Vidljivo je iz Urudžbenog zapisnika da su u nekoliko navrata slali dopis za pomoć u financiranju i Banskoj vlasti Banovine Hrvatske, međutim svaki put su bili odbijeni. Prema podacima DVD-a Krapina, ručna vatrogasna štrcaljka kupljena je u Grazu 1878 godine.

Nažalost, nedugo nakon osnivanja izbija 2. Svjetski rat i DVD Beletinec se našao u novoj državi NDH. Tokom 2. Svjetskog rata vatrogasna četa vršila je dežurstva u selu i posmatrala eventualna neprijateljska kretanja prema naredbi ustaške nadzorne službe u Zagrebu.

Nakon rata rad društva se normalizira sad već u trećoj državi SFR Jugoslaviji. Prvi važniji zapis iz tog vremena 28.04.1951. godine poziv i preporuka za proslavu 1. Maja, kojeg su vatrogasci obilježili kako je zapisano „strojem kroz selo u čast 1. Svibnja“. Ova manifestacija se održala i do danas pod nazivom „Bakljada“ koju VZO Sveti Ilija organizira svake godine. U Urudžbenom zapisniku pronađen je i zapis od 21.03.1955. godine o kupnji 15 000 zidne opeke, 2 000 crijepova i 200 žljebnjaka od ciglane podrute uz akontaciju od 50 000 dinara za izgradnju Vatrogasnog doma. Iz tog vremena ima puno zapisa o održavanju vatrogasnih zabava, s obzirom da je to onda bio skoro pa jedini način financiranja rada društva. Motornu vatrogasnu štrcaljku „Savica“  1963. Godine vatrogasno društvo  dobilo je od Vatrogasnog saveza Varaždin. Pumpa „Savica koristila se do 1978 godine kada je uz pomoć mještana i Vatrogasnog saveza Varaždin kupljen kombi IMV, te agregat „Ziegler“. 26.02.1978. godine na zboru građana donjeta je odluka da svako domaćinstvo izdvoji 30 000 starih dinara za vatrogasno vozilo na 3 rate. Već 30.04.1978. godine za prvu ratu prikupljeno je 2 185 000 starih dinara. Tadašnji predsjednik Bosilj Vjekoslav, tajnik Milovec Franjo i zapovjednik Milan Bužanić također su nosili zamolbe za kupnju vozila tadašnjim velikim firmama u Varaždinu i okolici. U 70. i 80.godinama Društvo je bilo i natjecateljski jako čemu svjedoči podatak da je ženska „A“ ekipa trebala nastupiti na Državnom natjecanju, međutim zbog nedostatka financijskih sredstava, njihov nastup se nije ostvario. Razvoj društva nastavio se postavljanjem sirene za uzbunjivanje 14.09.1990. godine na društveni dom.

Nažalost DVD-Beletinec-Krušljevec našao se u još jednom ratu, ovog puta u Domovinskom ratu, u kojem je nažalost život izgubio naš član Dražen Obrstar-Cac 5.ožujka 1993. godine. Velika većina članova stavila se na raspolaganje za obranu domovine, što se je moglo vidjeti i kroz aktivnosti društva tih godina. O tim turbulentnim vremenima najbolje svjedoči zapisnik zapovjednika, pokojnog Milana Bužanića.

Beletinec 12.05.1991. godina.

Od početka samih priprema uoči ratnih razaranja u Varaždinu i okolici, članstvo DVD-a i  Upravni odbor formirali su krizni štab, te organizirali dežurstvo u trajanju od 24 sata. Pripreme su počele pohranom vatrogasne opreme u spremište i zajedničkim sastankom sa Civilnom zaštitom, na kojem je dogovoreno djelovanje u slučaju rata, a to je: zbrinjavanje i prihvaćanje izbjeglica, gašenje požara i drugo. Od 09.06.1991 godine članovi DVD-a izvršavali su preventivne preglede, te istovremeno organizirano ispumpavali bunare na području mjesne zajednice Beletinec i Krušljevec. Također je dva puta izvršen pregled hidranata. Tajnik DVD-a izradio je skicu plana gašenja požara u Mjesnoj zajednici sa označenim izvorima za gašenje, tj. bunari, hidranti, potoci i slično.

29.06.1991. godine.

Na sjednici Upravnog odbora označene su i dvije lokacije kao zborno mjesto. Prisutan je bio i Martinez Franjo kao komandir Civilne zaštite. Članovi DVD-a izvršili su ispumpavanje 55 bunara u Mjesnoj zajednici. Krizni štab DVD-a formirao je tri grupe za gašenje sa vođama grupa u sklopu Civilne zaštite, Kapelski dio, Bednjanski dio i Krušljevečki dio su nazivi lokacija. U toku 8. I 9. mjeseca članovi DVD-a izvršili su osposobljavanje članova Civilne zaštite u obuci gašenja požara, te radnjama oko vozila i agregata.  Komandir, Milan Bužanić.“

Nakon uspostave države Hrvatske, formirale su se i općine, te su naselja Beletinec i Krušljevec pripale pod općinu Sveti Ilija. Vatrogastvo je također dobilo novu organizaciju na području općine, Vatrogasnu zajednicu općine Sveti Ilija, koju su činila tri Dobrovoljna vatrogasna društva, Sveti Ilija, Beletinec-Krušljevec i Seketin koji je nažalost prestao sa radom. Već 18.09.1994. godine VZO Sveti Ilija organizira prvo Općinsko natjecanje, na kojem je DVD Beletinec-Krušljevec nastupio u tri kategorije i osvojio sva tri prva mjesta. Financiranje vatrogastva tih godina je bilo jako slabo i nije bilo zakonski regulirano, pa su se članovi DVD-a snalazili na razne načine da bi nabavili nešto od opreme potrebne za intervencije. Tako 2000. godine dolazi kombi vozilo Mercedes iz Njemačkog grada Glashitena uz pomoć g. Mezge. Kombi vozilo zamjenjujemo još jednim vozilom iz donacije ovaj put uz pomoć g. Milana Martineza 24.02.2005.godine. To vozilo nas je služilo do 2012 godine kada od DVD-a Biškupec za 50 000 kn 24.04.2012.godine kupujemo prvo navalno vozilo koje nas i danas služi na svim intervencijama. Usporedno sa nabavom navalnog vozila relizirali smo i postavljanje modula za daljinsko upravljanje sirenom kojeg je financirala Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u iznosu od 9 840 kuna.

Zbog jačanja ekonomije i pristupanja Hrvatske u euroatlanske organizacije i općina Sveti Ilija se ubrzano razvija što koristi i vatrogascima, posebnu u dijelu financiranja zbog kojeg smo bili u mogućnosti razmišljati o zamjeni dotrajalog vozila.U suradnji sa općinom Sveti Ilija, a posebno sa sadašnjim načelnikom g. Marinom Bosiljom, pronašli smo način za financiranje novog malog navalnog vozila, te smo 15.09.2020. godine potpisali ugovor o nabavi vozila Ford Ranger. Međutim tu nije bio kraj realizaciji cijelog projekta jer je trebalo pronaći izvođača radova za nadogradnju, a cijelu situaciju je komplicirala nesretna epidemija koja nas je zadesila. Od tri pristigle ponude za izradu nadogradnje izabrana je najpovoljnija, firme Rudno d.o.o. iz Kastva,  te smo 21.11.2020. godine potpisali ugovor o izgradnji. Radovi su išli prema planu što nam je omogućilo da 17.04.2021. godine obavimo i službenu primopredaju vozila. Cijelokupna investicija iznosila je 446.964,99 kn.

DVD Beletinec-Krušljevec također se trudi surađivati sa ostalim udrugama i organizacijama na području općine Sveti Ilija, a sve u cilju međusobnog pomaganja i druženja. Jako dobru suradnju imamo i sa Župom Svih Sveti, sa našim vlč. Ivicom Horvatom, koji nam uvijek vrlo rado izlazi u susret prilikom proslave Svetog Florijana kod pilja na brdu Hosta. I sa O.Š. Beletinec izgradili smo jednu posebnu suradnju kroz organiziranje pokaznih vježbi za djecu, jer to je jedini način da mlade zainteresiramo za vatrogastvo što nam osigurava jednu bazu za rad društva u budućnosti.

Ipak najvažniji dio DVD-a Beletinec-Krušljevec su naši članovi kojih danas ima 36, od toga 10 ispitanih vatrogasaca, 7 vatrogasaca 1. Kl., 1 dočasnik, 2 dočasnika 1. Kl., 4 časnika i 2 časnika 1.kl i sa današnjim danom imamo 16 operativnih vatrogasaca. I dalje se trudimo osposobiti što više mladih za ovaj plemeniti poziv i za budućnost ovog našeg Društva. Uz simbiozu starijih i iskusnih vatrogasaca i mladih sa njihovim entuzijazmom, predviđamo i nadamo se jednoj svijetloj budučnosti našeg Društva na ponos svih nas članova i mještana Beletinca i Krušljevca.

Scroll to Top